Nyhet

Strax dags för Sjöviksseminariet 2011

Sjöviksseminariet, där nio olika organisationer bjuder in till seminarium, diskussioner och debatt, arrangeras nu för nionde gången i ordningen. Konferensen har i år temat "Fred och Motstånd" och kommer i hög grad att handla om de demokrativindar som nu blåser i regionen. Ickevåld har varit ett framgångsrikt medel för förändring och lyft upp politiska system i Mellanöstern och Nordafrika på världagendan. Vad innebär det här för fredsarbetet hos israeliska och palestinska aktivister? Klicka dig vidare för program, praktisk information och anmälan

Uttalande från PGS om Israels inreseförbud

Israel har svartlistat 20 organisationer som arbetar med palestinska frågor och belagt dem och deras medlemmar med inreseförbud. Bland dem finns exempelvis Jewish Voice for Peace och norska palestinakommittén men också Palestinagrupperna i Sverige (PGS), som JIPF haft och har mycket utbyte med. Bifogat finns PGS eget uttalande om hur svartlistningen påverkar dem.

Pressmeddelande - Antisemtismen måste bekämpas

De gångna dagarnas antisemitiska attacker visar med fasansfull tydlighet att judehatet lever i dagens Sverige. Dödshot i Malmö, brandbomber i Göteborg och Malmö. Många av oss judar lever med rädsla, få törs bära judiska symboler offentligt. Hotet kommer från flera håll: Nygamla nazister marscherar på gator och torg, understödda av främlingsfientliga krafter ända in i Sveriges riksdag. De senaste verbala och fysiska attackerna kommer från enskilda personer med rötter i mellanöstern, människor som vuxit upp i en miljö där antisemitism tyvärr ofta ingår i den fostran de fått. Deras brott har utlösts av USA:s flytt av ambassaden till Jerusalem men illustrerar även sammanblandningen mellan religion och politik


Hela pressmeddelandet finns här»

English translation»

Häv ockupationen, för ett fritt Palestina - manifestation 11/6

Under parollerna "50 år av ockupation - Det är nog nu" och "omvärlden måste gå från ord til handling - För en rättvis fred" samlas vi 15:00 den 11 juni på Sergels Torg i Stockholm för att demonstrera mot att ockupationen fortfarande pågår, och tillåts pågå. Talar gör Palestinas ambassadör Hala Fariz, journalisten Amira Hass, representanter för Palestinagrupperna i Sverige, JIPF, Palestinska föreningen Stockholm, Ahmad Tibi (palestinsk Knessetledamot) m.fl. Arrangeras av "Tillsammans för ett fritt Palestina". Läs mer i bifogad inbjudan!

50 år sedan 6-dagarskriget - Göteborg 7/6

Vad gör 50 år av ockupation och bosättningar med Israel och Palestina? Är en tvåstatslösning ännu möjlig? Hur påverkar ockupationen livet i de ockuperade områdena? Hur påverkas livet inne i själva Israel för judiska och palestinska israeler?

Medverkande:
Anita Goldman, författare, aktuell med sin nya bok "Jerusalem & jag"
Isabell Schierenbeck, professor Institutionen för globala studier, Göteborgs universitet
Bosse Hellström, följeslagare i Palestina och Israel


50 år av ockupation - nu är det nog! Stockholm 1/6

Israels ockupation av de palestinska territorierna har i år pågått i 50 år. Växande bosättningar, blockader och diskriminering i Israel och de ockuperade territorierna försvårar den svaga fredsprocessen. Vad kan vi i Sverige göra? Vad kan EU och säkerhetsrådet göra? Är det möjligt att lösa konflikten? Ju längre tiden lider desto mer akut blir frågan. 50 år är mer än nog!

Tid: 19.00

Plats: Immanuelskyrkan, Kungstensgatan 17

Judisk identitet i skuggan av staten Israel - 9/3

Kom och lyssna på Lars Dencik, i Palmesalen i ABF-huset torsdagen den 9 mars kl 18.30!

 I tusentals år har judisk kultur utformats i diasporan där judar levt som en liten spridd minoritet bland andra folkslag – ofta i skuggan av en antisemitism vars kulmen var Förintelsen. En intellektuell tradition av ifrågasättande, kritik, och argumentering har utvecklats. Med staten Israels tillkomst 1948 har situationen för judenheten drastiskt förändrats. ”Den judiska staten” säger sig agera på alla judars vägnar. Mellan den judiska diasporakulturen och kraven på att stödja Israel har ett växande spänningsförhållande uppstått. Hur kommer detta att utvecklas?

Läs mer»

Debatt: Stöd inte illegala bosättare på Västbanken

28/8 kommer Ebba Busch Thor (KD) och Birgitta Ohlsson (L) tala på Sionistiska Federationens möte. Därmed ger de sitt stöd till bosättningar som inte ens staten Israel officiellt stödjer, skriver Olle Katz, talesperson för JIPF.
-  Att tala på Sionistiska Federationens möte betyder att ni tar ställning för ett ”Stor-Israel” där Palestina bit för bit införlivas med Israel, med tvång, med våld, utan respekt för äganderätt. (...) Ett stöd för den mest aggressiva bosättarrörelsen betyder att ni tar avstånd från era partiers hittills förda politik vad gäller konflikten.

Läs hela debattartikeln hos GöteborgsPosten»

Olle Katz ger skarp kritik mot Ebba Busch Thor

Den 28 augusti kommer Sionistiska federationen och Stoppabojkott.nu att hålla en manifestation där Ebba Busch Thor (KD) och Birgitta Olsson (L) kommer att delta. Oacceptabelt, menar JIPFs Olle Katz.

– Det är skrämmande att svenska riksdagsmän och partiledare deltar i en manifestation som stöder en ockupation och därmed står i vägen för fred. Det Sionistiska federationen står för går också emot vad deras partier står för, säger han till ETC.

– Tongivande delar av den Sionistiska federationen skulle jag beteckna som högerextrema, politiskt står de långt till höger om Netanyahu och då finns det inte några andra sätt att beskriva dem på.

Hela artikeln finns här»

Uttalande: Judar för Israelisk-Palestinsk Fred stödjer Womens boat to Gaza

I dagarna träder den folkrättsvidriga blockaden av Gazaremsan in i sitt tionde år. I ljuset av detta vill vi uttala vårt stöd för Womens boat to Gaza och the Freedom Flotillas övriga aktioner. Uttalandet finns här»