Strax dags för Sjöviksseminariet 2011

Sjöviksseminariet, där nio olika organisationer bjuder in till seminarium, diskussioner och debatt, arrangeras nu för nionde gången i ordningen. Konferensen har i år temat "Fred och Motstånd" och kommer i hög grad att handla om de demokrativindar som nu blåser i regionen. Ickevåld har varit ett framgångsrikt medel för förändring och lyft upp politiska system i Mellanöstern och Nordafrika på världagendan. Vad innebär det här för fredsarbetet hos israeliska och palestinska aktivister? Klicka dig vidare för program, praktisk information och anmälan

 

Till Sjöviks folkhögskola kommer en rad intressanta talare: Mazin Qumsiyeh, som nyligen kom ut med boken ”Popular Resistance in Palestine”, Hind Awwad från palestinska BDS-rörelsen,  journalisten David Cronin som har skrivit boken ”Europé´s Alliance with Israel”, Yara Sa'adi, forskare från den israeliska människorättsorganisationen Coalition of Women for Peace, Akram Salhab, informationsansvarig för den palestinska människorättsorganisationen
Badil. Specialiserad på Jerusalems status, människorättsaktivisten Abdulkarim Sadi från Tulkarem, Kjell Jonasson som arbetar i Jerusalem för Kyrkornas Världsråd, riksdagsledamoten (mp) och Ship to Gaza-aktivisten Mehmet Kaplan med flera. 

Filmaren Terje Carlsson berättar om och visar sin film Israel vs Israel. Bland 287 filmer på Mellanösterns största och bästa dokumentärfilmsfestival under påskhelgen, vann SVT-dokumentären "Israel vs Israel". Utställningen Kvinnor-Vatten av Bitte Alling-Ode och Gunnel Oldenmark visas. Falu Fredskör medverkar en kväll.  

För nionde året i rad inbjuder nio organisationer till ett Palestina-Israel seminarium på Sjöviks folkhögskola i Södra Dalarna. Missa inte detta tillfälle att diskutera viktiga frågor!Vilken sorts motstånd krävs för fred i Palestina-Israel? Hur kan vi stödja de palestinier och israeler som dagligen kämpar för att få ockupationen av palestinsk mark att upphöra och som vill uppnå en fred som är hållbar och rättvis? Det behövs påtryckning på Israel för att få en förändring till stånd. Bojkott är en väg att gå, men hur utformas den på rätt sätt? 

Den aktuella utvecklingen i Nordafrika och Mellanöstern påverkar situationen även i Palestina och Israel, vilket givetvis kommer in i samtalet på Sjöviksseminariet. Ship to Gaza är på gång med en ny aktion och seminariet kommer att få dagslägesrapport om den. 

På Sjövik möts den som sedan länge är engagerad i en organisation med den som nyss börjat intressera sig för frågan. Föreläsningar, filmvisning, samtal i grupper, bokbord, workshop och utställningar är annat som finns att ta del av under de tre dagarna på Sjöviks folkhögskola.  Det är brådskande att anmäla sig för att vara säker på att få en plats! 

 

Praktisk information 

Tid: Lördag 4/6 kl 14.00  -  måndag 6/6 kl 15.30
Plats:
Sjöviks folkhögskola, Folkärna (nära Avesta)
Ta sig dit:
Med tåg (hämtning på stationen om man anmäler ankomsttid) eller med bil (vägbeskrivning från flera orter finns här.
Pris:
800 kr/person (inkluderar konferens, alla måltider, logi i dubbelrum två nätter). Enkelrum 100 kr/natt extra, lakan 50:- extra. Utan logi 380 kr/person.
Anmälan: Genom inbetalning till Sjöviks folkhögskolas bankgiro 233-5875, eller till 0226-67800 eller seminarium.sjovik@folkbildning.net.

 

Arrangörer

Sjöviks folkhögskola, Palestinagrupperna i Sverige, Kristna Fredsrörelsen, Judar för Israelisk Palestinsk Fred, Palestinska föreningen Stockholm, Studieförbundet Bilda, Södra Dalarnas FN-förening, Svenska Palestinakommittén, Broderskapsrörelsen. Med stöd av Folke Bernadotteakademin

 

Mer infomation om föreläsare och dylikt finns på Sjöviksseminariets hemsida.

 

Bilden är hämtad från www.sjovik.eu