Nyheter

Replik till Lieberman

Efter att Israels utrikesminister Avigdor Lieberman på DN Debatt» hävdat att ett svenskt erkännande av Palestina förvärrar konflikten, gick JIPFs Olle Katz och Ilan Cohen i replik till försvar för den nya svenska regeringens ställningstagande. Repliken "Liebrman borde lyssna på Israels verkliga vänner" finns här»

Brev till den nya regeringen

Föreningen   JIPF, Judar för Israelisk-Palestinsk Fred, välkomnar den nya regeringens initiativ. Att Sverige erkänner den palestinska staten är ett viktigt steg i arbetet för en varaktig fred i Mellanöstern. 

Läs hela brevet till statsminister Stefan Löfvén och utrikesminister Margot Wallström här» 

Pressmeddelande: För mångfald mot enfald

Med anledning av resultatet i söndagens riksdagsval publicerade JIPFs talespersoner en text som varnar för hur dagens retorik liknar den från 30- och 40-talets Europa. Pressmeddelandet ligger som bifogad fil.

Politikerutfrågning: Vad vill de svenska partierna?

Politikerutfrågning om Palestina och Israel inför valet

Palestinagrupperna i Sverige (PGS) och Judar för Israelisk Palestinsk Fred (Jipf) har bjudit in företrädare för olika politiska partier för en utfrågning och ett samtal om deras ståndpunkter kring Palestina och Palestina/Israelkonflikten. Moderator är Mattias Gardell. 

Torsdagen den 4 september kl 18.00 - 19.30
Klara Konferens, Vattugatan 6 i Stockholm. Besök och sprid gärna eventet på Facebook där vi kommer att uppdatera vartefter deltagarna blir klara:

https://www.facebook.com/events/525123777618496/

"Det råder två olika lagsystem för två olika folk"

Efter sin artikel på SVT Opinion fick Jonatan Stanczak, en av de drivande bakom Frihetsteatern i Jenin och tidigare styrelseledamot för JIPF, ett svar från Israels Sverigeambassadör. Detta besvarade han 11/8 med att ytterligare uttrycka hur Israel idg de facto är en apartheidstat, och hur det är försvararna av detta system som är de egentliga fienderna till Israel - inte vi som vill ha ett demokratiskt Israel som kan finnas även i framtiden. Läs hans artikel här»

Judisk identitet betyder inte villkorslöst stöd för Israels politik

"Israel har, som den starkare parten ett ansvar för att skapa fred. Utan fredsvilja hos Israels regering kommer judarna i Israel aldrig att kunna leva i säkerhet. Först då kan vi judar känna stolthet och glädje över att ha Israel som ett andra hemland."

Så skriver JIPF:s talesperson Olle Katz på GöteborgsPostens debatt» den 10/8, i en artikel om hur Israel för många varit en stolthet och en säker plats, men som nu behöver göra stora förändringar för att vara något att se upp till.

Fler JIPF:are svarar

Även Henry Ascher, också han medlem i JIPF, har svarat på Jackie Jakubowskis inlägg om antisemitism (se tidigare nyhet), ett svar du hittar här»

Efter att svensken Anders som stridit i Israels armé skrivit på SVT opinion» fick han svar av både Dror Feiler och Jonatan Stanzac (nuvarande respektive tidigare styrelseledamot för JIPF). Du kan läsa dem här» och här»

Svar på tal om antisemitism

23/7 skrev Jackie Jackubowski på DNs kulturdebatt» om vad han kallar det "ständigt latenta hatet" hos de som kritiserar Israel och om sammanblandningen av Israel och judendom. Just denna sammanblandning gör han sig själv skyldig till menar Dror Feiler och Staffan Granér (JIPF och Ship to Gaza) i sitt svar Antisemitismen bannlyst i den organiserade palestinarörelsen»

Våra talespersoner uttalar sig

Svenska medier har fått upp ögonen för JIPF. Göteborgspostens ledarsida (15/7) visade "Ockupationen är den grundläggande orsaken till denna konflikt", citerat från vårt pressmeddelande»

P4 Göteborg intervjuade fredagen 11/7 Olle Katz som på ett nyanerat sätt beskrev orsaker och händelseförlopp kring den israeliska offensiven mot Gaza, såväl som vår organisations ståndpunkt. Hör intervjun här»

Dagen efter uttalade sig vår andra talesperson, Ilan Cohen, i Svenska Dagbladet bland annat om att JIPF uppmanar Sveriges regering att med hjälp av EU få till stånd en vapenvila mellan Hamas och Israel. Artikeln hittar du här»

Även Fria Tidningen intervjuade Olle Katz, i frågan om huruvida kulturutövare bör bojkotta Israel. Hans svar hittar du här»

Uttalande: Stoppa bombingarna av Gaza

Vi ser med sorg och ilska hur i Gaza civila, bland dem många barn och kvinnor dödas, hur rasistiska mobbar har gått bärsärkargång mot arabiska medborgare i Israel, hur människornas rädsla både i Israel och Palestina har nått outhärdliga nivåer, och den kollektiva bestraffningen av det palestinska folket intensifieras. I en sådant fruktansvärt ögonblick måste vi ge uttryck för våra känslor och tankar.
Resten av JIPFs senaste uttalande finns att ladda ner här»