Nyheter

Utrikesdepartementets syn på handel med Israel och Palestina

UD har publicerat en förklarande text kring hur Sverige och EU ser på handel med Israel och Palestina. Bland annat tar den upp vad som ingår i EUs handelsavtal med Israel och på vilka sätt bosättningar på ockuperat område inte ingår i detta, samt att EU har ett separat avtal med Palestinska myndigheten.

Mer på UD:s hemsida»

Debattartikel i GP - Wallström har rätt

JIPF stöder utrikesminister Margot Wallström i hennes krav att israels utomrättsliga avrättningar måste utredas, och att denna brist på respekt för människoliv och rättssamhället inte passar in i ett demokratiskt samhälle. Artikeln avslutas med

"Svenska medier borde vara mer upprörda över Israel åtgärd än mot Wallströms försiktiga kritik mot Israel"

Läs artikeln hos GöteborgsPosten»

Viktig filmvisning i Stockholm 18/1

Även de döda har ett namn, Bo Harringers film om barnläkaren och aktivisten Henry Ascher visas inom kort på biografen Zita. Efter filmen, som väckt starka känslor, anordnas ett samtal om antisemitism. Information om tid, pris och samtalspanel finns nedan.

 

 

Möt Jeff Halper 30 november och 1 december!

Jeff Halper, den amerikansk-israeliske antropolog som var en av grundarna till Israeli Committee Against House Demolitions (ICAHD), som skrivit flera böcker om Israel-Palestinakonflikten och som ofta uttalar sig om ickevåldslösningar på densamma gästar Sverige och JIPF.

Vi bjuder in till 3 möten, 28 och 30 november i Stockholm och 1 december i Göteborg. Tid, plats och annan information hittar du här»
En intervju med Jeff Halper finns bifogad.

Ursprungsmärk varor enligt EU-beslut

Nedan finns ett brev till näringsminister Mikael Damberg, där ministern uppmanas se till att EUs beslut om ursprungsmärkning (att varor från de ockuperade områdena inte märks med "made in Israel") verkställs.

 

Filmen ”Även de döda har ett namn” förmedlar ett viktigt budskap för kampen mot antisemitism

Idag, 5 november, visar Skolbio på Hagabion i Göteborg filmen "Även de döda har ett namn". Filmen handlar om Henry Ascher (mångårig medlem i JIPF och aktivist i Ship to Gaza) och hans breda solidaritetsengagemang i Vietnamrörelsen, för flyktingars rätt till vård, och för Gazabor och andra palestiniers rätt till säkerhet och frihet. Dokumentären beskriver hur Henry Aschers engagemang grundar sig i att vara uppväxt i generationen efter förintelsen, i döda släktingars skugga.

Denna visning vill Israels Sverigeambassadör Isaac Bachman  stoppa, genom att försöka stämpla filmen, som handlar om antirasism, solidaritet och kamp mot antisemitism, som antisemitisk. I debattartikeln nedan plockar JIPF:s och Ship to Gazas Staffan Granér isär Bachmans argument och förklarar varför den judiska anti-ockupationsrörelsen är så viktig.

Läs mer»

"Riksdagsledamöter stöttar israeliska högerextremister"

På 

SVT opinion skrev vår talesperson Olle Katz den 29/8 en debattartikel om Scandinavian Pro-Israel Rally, ett möte avsett att mana till stöd för den israeliska regeringspolitik som under 20 års tid bedrivit ockupationspolitik och landgrabbing samt dödat tusentals oskyldiga vid krigen mot Gaza.

Arrangörerna är företrädare för bosättarrörelsen och bosättarpolitiken. Bland talarna finns Israels ambassadör men även svenska riksdagsledamöter - ett stöd vi ser som problematiskt.

http://www.svt.se/opinion/article3323865.svt

Tal på Ship to Gaza-demonstration 30/6

På  demonstrationen till stöd för Ship to Gaza som hölls i Stockholm den 30 juni 2015 höll Ilan Cohen från JIPF ett tal. Det återfinns nedan i sin helhet.

Uttalande: Befria svenskbåten, besättningen och deras last!

Ligger Tyskland inom Sveriges territorialgräns? 

Befria svenskbåten, besättningen och deras last!

Fler röster från resan

Olle Katz och Maria Bergom Larsson som var med på resan som JIPF och PGS genomfört till Palestina har skrivit varsin egen text om sina upplevelser.

Olle Katz»

Maria Bergom Larsson»