Pressmeddelanden från JIPF

Stoppa bombningarna av Gaza

Pressmeddelande den 11 juli 2014

Vi ser med sorg och ilska hur i Gaza civila, bland dem många barn och kvinnor dödas, hur rasistiska mobbar har gått bärsärkagång mot arabiska medborgare i Israel, hur människornas rädsla både i Israel och Palestina har nått outhärdliga nivåer, och den kollektiva bestraffningen av det palestinska folket intensifieras.

I en sådant fruktansvärt ögonblick måste vi ge uttryck för våra känslor och tankar.Som judar och som människor tror vi på rättvisa och ser att roten till detta våld ligger i den israeliska regeringens prioritering av ockupationen framför palestiniernas och israelernas liv och hälsa.

Utan möjlighet att gömma sig har Gazas befolkning utsatts för omfattande terrorbombningar under de senaste dagarna, mer än hundra palestinier har hittills dödats och flera hundra har skadats. Israelerna i sin tur får utstå rädslan att aldrig veta när eller var nästa raket kommer att falla.

Nu är det dags att säga ifrån. Inget av detta behöver ske. Samtidigt som vi sörjer alla som har dödats, understryker vi att alla israeler och palestinier förtjänar säkerhet, rättvisa och jämlikhet. Ockupationen är den grundläggande orsaken till denna konflikt. Ockupationen förvägrar den arabiska befolkningen dess grundläggande mänskliga rättigheter, medan den värderar judiska liv högre än andras.

Hets mot palestinier har inte enbart blivit allmänt accepterat utan används som politiskt verktyg av Israels ledande politiker. Långt före den senaste våldsupptrappningen, innebar vardagen för palestinierna att allt fler bosättningar tar över deras mark och hem, och att de systematiskt utsätts för våld och kontroll i alla områden i livet, bara för att de inte är judar. Det senaste och mycket synliga våldsutbrottet mot palestinier på gatorna i Jerusalem och på andra håll skedde inte i ett tomrum. De få israeler som modigt talar ut mot sin regerings omänskliga politik ska veta att de har vårt stöd.

De palestinier som dagligen utsätts för misshandel ska veta att vi ser dem. Endast genom att kämpa mot ockupationen och för verklig jämlikhet kan denna konflikt få ett slut.

För att få slut på denna pågående fruktansvärda blodsutgjutelse uppmanar vi den svenska regeringen att agera omgående inom ramen av EU för att få en vapenvila mellan Hamas och Israel.

För Judar för Israelisk-Palestinsk fred

Ilan Cohen

Olle Katz

Talespersoner