Debattartiklar

Wallström har rätt – utred Israels svar på knivattacker

Genomför Israel utomrättsliga avrättningar av palestinier? Margot Wallström (S) har fått kritik för kravet att undersöka detta. Som judar i Sverige stödjer vi kravet – i linje med vad den israeliska fredsrörelsen kräver. Det handlar, som vi ser det, om att värna Israel som en demokratisk stat.

Bakgrunden till dagens upptrappade våld måste sökas i ockupationen av Västbanken som nu pågått i 49 år. Inga fredssamtal pågår, Israels premiärminister förklarar att en palestinsk stat aldrig kommer till stånd, att tvåstatslösningen är död. Det är situationen efter valet i mars 2015.

Försvarsminister Eli Ben-Dahan: ”Palestinierna måste förstå att de inte kommer att få en egen stat och att Israel kommer att härska över dem.” (juli 2015)

Justitieminister Ayelet Shaked: ”Vi är emot en palestinsk stat. Det finns inte och kommer aldrig att finnas en palestinsk stat.” (oktober 2015)

Samtidigt blir de israeliska bosättningarna snabbt allt fler och äter upp den mark som skulle bli kärnan i det framtida Palestina. Palestinierna ser i dag inget hopp om en förändring, inget slut på ockupationen av sitt land. Undan för undan krymper utsikterna till frihet för palestinier. Människor utan hopp blir farliga, vilket den senaste tidens våld mot civila israeler har visat. Det som nu händer kan inte ses som ett isolerat utbrott av hat utan som ett resultat av ett fortgående förtryck av fyra miljoner människor.

Den palestinska ungdomens raseri bottnar i ockupationens förödande verkningar på det palestinska samhället. Från de dagliga förödmjukelserna vid checkpoints till ekonomisk misär, vattenbrist och arméns nattliga raider in i byarna för att arrestera stenkastare. Missnöjet drabbar även den palestinska myndigheten, maktlös och korrupt.

En tredjedel av ytan på Västbanken är avstängd för palestinierna. 78 procent av dessa slutna militära områden används inte militärt utan har som enda mål att neka palestinierna tillträde.

Gideon Levy, som tillsammans med den palestinska prästen Mitri Raheb, får Palmepriset för sin modiga journalistik, beskriver den 17 januari i en artikel i den israeliska tidningen Haaretz en lång rad fall av utomrättsliga avrättningar och sammanfattar:

”Vi bör kalla det för vad det är: Israel avrättar folk utan rättegång nästan varje dag. Varje annan beskrivning är en lögn. Om det en gång fanns en diskussion här om dödsstraff för terrorister, så avrättas de nu till och med utan rättegång – och utan diskussion. Så står det i dag klart: Vi skjuter för att döda varje misstänkt palestinier.”

Vad är en utomrättslig avrättning? Det är när man avrättar en person trots att situationen tillåter ett gripande. I en rättstat grips och lagförs den skyldige. Hagai El-Ad, ledaren för den israeliska människorättsorganisationen B´Tselem, konstaterar att summariska avrättningar är olagliga i Israel. Trots det ger han en rad exempel på att de förekommit:

”För två och en halv vecka sedan sköt en polis en 16-årig palestinsk flicka från Qalandiya när hon låg skadad och orörlig på marken. Hennes 14-åriga kusin, Hadil, sköts också i samma händelse, också hon efter att hon redan var skottskadad och låg på marken. Även hon dödades.”

Margot Wallström är i dag Sveriges mest kända politiker efter sina uttalanden om Saudiarabiens förfärande tortyr och avrättningar av regimkritiker. Hennes kritik kunde inte avfärdas på sakliga grunder. Den blev ändå föremål för fräna attacker då den ansågs hota svenska ekonomiska intressen.

Sverige har med Wallström som utrikesminister som första land i EU erkänt Palestina. Det stärker palestinierna i strävan mot en tvåstatslösning. Hon har även riktat kritik mot den israeliska regeringen för dess politik mot palestinierna. Under höstens våg av våld mot civila israeler har hon krävt att de utomrättsliga avrättningar av palestinier som skett bör utredas. Israels svar är att förbjuda Sveriges utrikesminister att resa in i Israel.

Wallströms krav på utredning ligger i linje med krav från de israeliska freds- och människorättsrörelserna och stöttar det demokratiska rättssamhället Israel mot de nationalistiska fanatikerna. Häromdagen uttryckte USA:s ambassadör i Israel, Daniel Shapiro, i stort sett samma kritik som Wallström. Svenska medier borde vara mer upprörda över Israels åtgärd än mot Wallströms försiktiga kritik mot Israel.

Ilan Cohen och Olle Katz

talespersoner för Judar för Israelisk-Palestinsk Fred, JIPF

Anja Emsheimer och Maria Bergom Larsson

styrelsemedlemmar i JIPF